Skapet har plass til opptil fire rådyr eller to hjortekalver av middels størrelse.

Du skal ikke jakte veldig mye før du savner et egnet sted å henge vilt for mørning. Med varierende temperaturer, gjerne både ute og inne, blir det fort utfordringer og dårlig kontroll.

Et eget kjølerom er naturligvis bra, men få har verken plass til eller behov for et helt rom. Et viltkjøleskap er da et godt alternativ. Selv har jeg i et års tid brukt et LU 9000 Premium kjøleskap fra Lava Scandinavia AS. Det er et relativt stort skap med ut- og innvendige mål på henholdsvis 220x77x75 og 174×67,5×58 cm. Det gir et volum på drøye 600 liter.

Med to rustfrie skinner i taket er det lett å henge inn vilt, og det er plass
til opptil fire rådyr eller et par middels store hjortekalver. I tillegg til størrelsen og innredningen, skiller dette skapet seg fra et vanlig kjøleskap ved at det har integrert vifte. Denne gjør at det ikke blir for tett og luftfuktigheten for høy, noe som er utfordringen i et vanlig kjøleskap. Temperaturen kan reguleres fra – 5 til 15 °C. Det er veldig praktisk da nyskutt vilt ikke må nedkjøles til under 10 °C første døgnet.

Skinnene i toppen av skapet gjør det enkelt å henge opp viltet

Med god slaktehygiene og lave temperaturer kan viltet henge opp mot det dobbelte av de anbefalte 40 døgngradene.

Ellers vil du få såkalt kuldeforkortning og mørningsprosessen stopper med dårlig kjøttkvalitet som resultat. Etter et døgn eller to på rundt 12 °C kan resten av mørningen skje på temperaturer ned mot rundt 0 °C – faktisk også noe kaldere da kjøtt har frysepunkt på ca. – 1 °C. Temperaturen kan tilpasses når dyret skal skjæres ned. Med god slaktehygiene og lave temperaturer kan viltet utmerket henge opp mot det dobbelte av de anbefalte 40 døgngradene. I bunnen av kjøleskapet er det ei oppsamlingspanne i rustfritt stål som samler opp eventuelt blodsøl. I bunnen kan skapet dessuten skylles og dreneres. Hyller leveres som tilleggsutstyr og gjør kjøleskapet mer anvendeli

HUSK!
For å unngå kuldeforkortning skal ikke viltkjøtt kjøles ned til under 10 grader det første døgnet.

Hyller kan kjøpes som tilleggsutstyr og åpner for “normal” bruk.

Selvsagt kan dette skapet brukes mer enn til bare mørning av vilt, for eksempel til kjølelagring av andre matvarer som frukt og grønt. Med vifta kan det også brukes til speking. Energiforbruket er oppgitt til 1,2 kWh/døgn og vekten er 100 kilo. Døra er for øvrig låsbar og kan hengsles på begge sider. Dette viltkjøleskapet er ikke helt støyfritt, men det er heller ikke ment for kjøkkenet. I garasjen, en bod eller på låven betyr støyen lite.

Jeg har ikke noe å utsette på dette kjøleskapet. Du får god kontroll på
kjøttmørningen og optimal kvalitet på viltkjøttet.

+ Full kontroll på mørningsprosessen, stor anvendelighet med hyller

– Støyer noe

= God hjelp til mørnet vilkjøtt

FAKTA
MODELL: LU 9000 Premium
PRIS: 22 000 kroner
VOLUM: drøye 600 liter
VEKT: 100 kilo
TEMPERATUR: – 5 til 15 °C
MÅL: utvendig 220x77x75 cm,
innvendig 174×67,5×58 cm
LEVERANDØR: http://www.lava-scandinavia.no