“En rifle, en hagle, en kniv, et hundebånd og en stol å sitte på. Alt man har av jaktutstyr ut over dette er forfengelighet og dyrking av det unødvendige.”
Leif GW Persson i boka “Om jakt og jegere”

En spissformulering dette, men Persson er inne på noe: Generelt trenger man ikke veldig mye eller avansert utstyr for å lykkes på jakt. Kanskje er det også tvert i mot.

Gode klær som holder deg tørr og varm, og som ikke lager mye lyd må til. Selvsagt trenger du ei rifle som skyter rimelig presist, men det gjør så og si alle børser i dag. For det meste bruker jeg selv en Blaser R93, som jeg har to løp til i kal. .270 Win. og  .375 H & H magnum. Dette er ei børse jeg har brukt i mer enn ti år og som jeg liker godt. Ellers må jeg si at valg av rifle antagelig er det som har minst å si for jaktutbyttet.

Annerledes stiller det seg med kikkertsikte og montasjer. Her er det fornuftig å investere i det dyreste man har råd til. God og lyssterk optikk er i hvert fall noe jeg prioriterer høyt, og det gjelder både kikkertsikte og håndkikkert. Dyra er ofte mest aktive til tider hvor det er dårlige eller vanskelige lysforhold, og da kommer rimelig optikk ofte til kort. Jeg liker å observere dyr gjennom håndkikkerten, kanskje i timevis, og da vil jeg se både klart og tydelig. Tradisjonelt har Zeiss, Leica og Swarovski vært det beste på denne fronten, men det finnes også mye annet som er bra – og ikke minst rimeligere. Jeg vil absolutt anbefale en avstandsmåler, helst innebygd i kikkerten. Dette er særlig viktig om du skal skyte på litt lengre hold. Opplyst retikkel på kikkertsiktet er også klart å anbefale om du jakter under dårlige lysforhold.

Lyddemper og/eller elektroniske hørselvern er absolutt bra. Selv bruker jeg praktisk talt alltid lyddemper. I tillegg tilstreber jeg også å bruke hørselvern. Selvsagt på skytebanen, men også på jakt. Med dagens utmerkede elektroniske hørselvern med er det liten grunn til å la være. Joda, vi skjøt ofte uten lyddemper og uten hørselvern i «gamle dager», men dessverre hadde dette sin pris og du kjenner sikkert noen eldre jegere som ikke hører så godt. Ikke minst for en jeger er hørselen sannelig verdt å ta vare på. Selv har jeg flere modeller hørselvern, og skal du ha det beste elektroniske hørselvernet for jakt er valget enkelt: Sordin. Disse  er svenske og har fremragende lydgjengivelse, god demping og passform. De har fulgt meg trofast i mange år. Sordin lager flere modeller, men pass på å kjøpe en modell som har puter/-ringer med silikongel. Eventuelt må du kjøpe dette som tilleggsutstyr, og da heter det gel hygienesett. Dette gir deg den beste komforten som finnes, og hørselvernet kan da også bæres behagelig over brillestenger.  

Selvsagt trenger du også en god kniv, og helst flere, særlig til slakting. Svenske Fällkniven lager noen av verdens ypperste kniver. Hva jeg ellers mener med en god kniv kan du lese her.  Jakter du mye bør du skaffe deg proffe slaktekniver, f. eks. fra Giesser eller Dick. 

En form for skytestøtte kan også være bra i noen situasjoner. I ved smyging i skogen synes jeg skytestøtta kan bli litt mye i veien, og det er dessuten som oftest et tre eller annet som kan gi naturlig anlegg.  Derimot er den veldig bra ved smygjakt i mer åpne landskap og hvor skyteavstanden kan bli lang. 

I jaktsekken har jeg gjerne følgende utstyr:

  • kniv
  • dasspapir
  • førstehjelpsutstyr
  • litt tau eller trekksele til å dra ut dyr
  • hodelykt
  • en sammenleggbar stol dersom jeg skal postere (svenske Walkstool er den beste jeg har testet)
  • termos (den beste, ikke minst på grunn av korken, heter Thermos light and compact, men Stanley skla visstnok også være bra)
  • litt ekstra ammunisjon

Husk at for mye utstyr og mange «duppeditter» ofte kan gjøre deg til en dårligere jeger, gjerne ved at du lager mye lyd og bevegelse, og mister konsentrasjonen på det viktigste: Viltet og jakten!