«En rifle, en hagle, en kniv, et hundebånd og en stol å sitte på. Alt man har av jaktutstyr ut over dette er forfengelighet og dyrking av det unødvendige.»
Leif GW Persson i boka «Om jakt og jegere»

En spissformulering dette, men Persson har mye rett: Generelt trenger man ikke veldig mye eller avansert utstyr for å lykkes på jakt. Kanskje er det også tvert i mot.

Gode klær som holder deg tørr og varm, og som ikke lager mye lyd må til. Selvsagt trenger du ei rifle som skyter rimelig presist, men det gjør så og si alle børser i dag. For det meste bruker jeg selv en Blaser R93, som jeg har to løp til i kal. .270 Win. og  .375 H & H magnum. Dette er ei børse jeg har brukt i snart ti år og som jeg liker godt. Jeg synes også R93 har bedre balanse enn R8, men sistnevnte har andre fordeler. Ellers må jeg si at valg av rifle antagelig er det som har minst å si for jaktutbyttet.

Annerledes stiller det seg med kikkertsikte og montasjer. Her er det fornuftig å investere i det dyreste man har råd til. God og lyssterk optikk er i hvert fall noe jeg prioriterer høyt, og det gjelder både kikkertsikte og håndkikkert. Dyra er ofte mest aktive til tider hvor det er dårlige eller vanskelige lysforhold, og da kommer rimelig optikk ofte til kort. Jeg liker å observere dyr gjennom håndkikkerten, kanskje i timevis, og da vil jeg se både klart og tydelig. Tradisjonelt har Zeiss, Leica og Swarovski vært det beste på denne fronten, men det finnes også mye annet som er bra – og ikke minst rimeligere. Jeg vil absolutt anbefale en kikkertsikte med avstandsmåler, særlig om du skal skyte på litt lengre hold. Opplyst retikkel på kikkertsiktet er også klart å anbefale om du jakter under dårlige lysforhold.

Lyddemper og/eller elektroniske hørselvern er absoltt bra. Klok av skade bruker jeg nå nesten alltid lyddemper. Selv om jeg også prøver å bruke elektroniske hørselvern, gjør lyddemperen at jeg ikke er avhengig av det. Joda, vi skjøt ofte uten lyddemper og uten hørselvern i «gamle dager», men dessverre hadde dette sin pris og du kjenner sikkert noen eldre jegere som ikke hører så godt. Ikke minst for en jeger er hørselen sannelig verdt å ta vare på. Selv har jeg flere modeller, men det beste elektroniske hørselvernet for jakt heter MSA SordinDe finnes i flere modeller, men det viktige er du kjøper med gelputer, ofte kalt (silikon hygienesett.

Selvsagt trenger du også en god kniv, og helst flere, særlig til slakting. Svenske Fällkniven lager noen av verdens ypperste kniver. Hva jeg ellers mener med en god kniv kan du lese her.  En form for skytestøtte kan være bra i noen situasjoner. I ved smyging i skogen synes jeg skytestøtta kan bli litt mye i veien, og det er dessuten som oftest et tre eller annet som kan gi naturlig anlegg.  Derimot er den veldig bra ved smygjakt i mer åpne landskap og hvor skyteavstanden kan bli lang. Etter å ha prøvd en gode del forskjellige, både i Afrika og Skandinavia, foretrekker jeg Primos med tre bein.

I en liten, lydsvak jaktsekk har jeg gjerne følgende utstyr:

  • kniv
  • dasspapir
  • førstehjelpsutstyr
  • litt tau eller trekksele til å dra ut dyr
  • hodelykt
  • en sammenleggbar stol dersom jeg skal postere (svenske Walkstool er den beste jeg har testet)
  • termos (den beste, ikke minst på grunn av korken, heter Thermos light and compact, men Stanley skla visstnok også være bra)
  • litt ekstra ammunisjon

Husk at for mye utstyr og mange «duppeditter» ofte kan gjøre deg til en dårligere jeger, gjerne ved at du lager mye lyd og bevegelse, og mister konsentrasjonen på det viktigste: Viltet og jakten!