Jeg ønsket en kompakt vedmaskin med el-motor. Den måtte kappe og kløyve samt ha transportband. Det er en mye bedre løsning å ha alt dette i ett framfor å stå med en kapp og en kløyver som to maskiner, eventuelt med transportband som den tredje. El-motor er økonomisk i bruk og gir lite støy, og den mår gå på en 16 A-kurs. Siden jeg bare driver sporadisk med vedproduksjon, og mest til husbruk, ønsket jeg en modell med hjul som var lett å flytte ut og inn ved bruk. Finske Palax 270 og svenske Bala Agri 321P sto da etterhvert som mine to favoritter. Bala Agri 321P hadde av beste spesifikasjonene og «trakk det lengste strået».

Denne vedmaskinen har også to motorer, en på 3kW/16A som driver saga, og en på 6,3 kW/16A som driver kløyven. Bala Agri 321P kunne også leveres med stokkbord.

Den leveres med kryssformet kløyvkile som kløyver i enten to eller fire. Stjerneformet kløyvekile, som kløyver i seks deler, er ekstrautstyr.

 Palax 270  Bala Agri 321P
Sagsverd – tommer1315
Motor4kW/16A6,3 kW/16A
Maks. stokkdiameter2732
Kappelengde25-40 cm25-51 cm
Maks. kløyvtrykk4 tonn5,5 tonn
Transportband – lengde2,6 m3 m
Kløyvetid4 sek.3 sek.

Etter å ha brukt den et års tid er jeg også veldig fornøyd. Saga går bare når du kapper. Det er en stor fordel både støy- og sikkerhetsmessig. Vedlikehold er det også lite av. Kjedet har kappet minst 30 m³ ved og det er fortsatt skarpt. Ellers er det naturligvis like raskt å file opp som et vanlig motorsagkjede. Den kapper også stokker opp til 32 cm i diameter, som er mest i klassen.

De få stokkene som er grovere kan kappes med motorsag og legges i kløyven. Denne kan da naturligvis startes manuelt. Med hjul er den også veldig enkel å flytte inn og ut av låven. Den er enkel i bruk, sikker og effektivt. Du finner selvsagt større, kraftigere, mer effektive og dyrere vedmaskiner, men i denne kompaktklassen tror jeg Bala Agri 321 P er den beste. Antagelig er det også derfor dette er Sveriges mest solgte vedmaskin.

Lenke til produsenten finner du her: https://www.balaagri.se/vedkombi-321p