Jeg hadde lenge hatt lyst til å oppleve Karpatene, et av Europas siste villmarksområder. Da jeg fikk muligheten til en jakttur til Transilvania var jeg derfor ikke vanskelig å be.

Karpatene – et av Europas siste villmarksområder

Karpatene er en fjellkjede, eller rettere flere fjellkjeder, som danner en bue på 1700 km fra nordvest ved Bratislava og Tsjekkia. Så går den øst- og sørover gjennom Slovakia, Polen, Ungarn, Ukraina, Romania og Serbia. Størstedelen av de viltrike Karpatene, hele 53 %, ligger i Romania.

En av verdens tetteste rovviltbestander

Romania har også verdens tetteste bestand av brunbjørn, og Europas tetteste bestander av ulv, gaupe og gemse. Bortsett fra Russland, er Romania også det landet med mest urskog i Europa – hele 250 000 hektar. De sørlige Karpatene i Romania er dessuten Europas største sammenhengende skogområde. I tillegg er det store eik- og løvtreskoger som er veldig flotte og spennende.  

Også i “vårt” jaktterreng var det mye bjørn.

Jakt i Transilvania

Transilvania er et historisk landskap i det nåværende Romania og Karpatene. Om du kan din latin, vil du vite at navnet betyr landet bak skogen(e).

Eik- og løvtreskoger er spennende.

Vi fløy til byen Sibiu og kjørte derfra ca. halvannen time inn til jaktområdet. Her bodde vi i et trivelig jakthus. Med mulighet for jakt i tre terreng på totalt 27 000 hektar, så var det nok å ta av.

Innkvarteringen under jakten.
Trivelige flersengsrom.

Vårjakt på råbukk og villsvin

I mai er det jakt på råbukk og villsvin. Bukkejakta foregår tidlig morgen og mot kveld. Denne skjer enten ved postering eller smygjakt. Det var spennende jakt med mye dyr å se. Siden jeg ikke er noen utpreget troféjeger, var jeg ikke tilbakeholden og benyttet jeg de fleste skuddsjansene.

Det var mye dyr og fin natur.
Denne geita fikk vi god til å studere…
…før denne bukken plutselig kom løpende mot oss. Jørn fikk ikke så mye tid til å vurdere før skuddet måtte gå.
Det er viktig å sysselsette de lokale.

Store villsvin

Vi ble vist mange bilder av grove galter på over 200 kg, men disse lurte oss. Denne gangen…

Romania og Karpatene er kjent for sterke bestander av villsvin, og fremfor alt store galter. Her blir det skutt galter i 300-kilosklassen, og det burde tilsi at galtene kan bli rundt 30 % større enn i Sverige og Norge.

Villsvin jaktes gjerne på åteplasser om natten og da fra jaktbuer, eldre hus eller lignende. Også disse åtene var godt besøkt, men de største galtene viste seg ikke når vi var på plass. Men noen griser ble det på oss også.

To førende sugger og et par skytbare griser. Disse lot jeg passere i håp om mer storfint besøk.
Dette var andre besøket på min åteplass: Seks griser i 70-80 kg-klassen. Da tenkte jeg det fikk være nok. Tross alt hadde jeg planer om en G&T også.
Denne påtraff vi på vei hjem.
Vi fikk real og velsmakende bondekost som ble tilberedt i jakthuset på vedkomfyren.
Disse karene spiser stort sett vilt, og mye villsvin. Det er bra kost.
Den lokale maten var veldig god.
Og man får nye venner. Det er alltid spennende.
Supergod ost og ferske grønnsaker.
Enkel feltmessig slakting.
Partering av rådyr.
Land Cruiser er bilen sin…
Hit skal jeg tilbake…

Et fantastisk jaktland

Mitt ønske om å besøke Karpatene var velbegrunnet, og Romania viste seg å være et fantastisk jaktland. Flott og storslagen natur med mye vilt. Til forskjell fra de fleste andre Europeiske land, f.eks. Polen, er Romanias natur villere. Foruten den flotte naturen, satt vi også stor pris på det gode møtet med de lokale jegerne og at det var real jakt. Akkurat slik vi liker det. Veldig gjestfrie mennesker, og vi fikk nye hyggelige jegervenner som det var veldig trivelig å være sammen med – både før, under og etter jakta.

Romania – we will come again…

Så det blir nye turer til Romania, forhåpentligvis allerede i vinter på en drivjakt. I så fall kommer det en oppdatering etter det. Har du muligheten for å dra til Romania, og særlig på jakt, så la den ikke gå fra deg!