Godt vedlikehold sikrer god funksjonering så våpenet ikke svikter i et avgjørende øyeblikk. I tillegg gir det bedre presisjon og lengre levetid. Noen minutters våpenpuss er derfor vel verdt innsatsen.

Hva trenger du?

Du trenger en pussestokk med bronsebørste til kaliberet ditt. I tillegg vil jeg anbefale en «Boresnake», det vil si en «alt-i-en»-pussesnor med bronsebørste. Som jeg kommer tilbake til nedenfor, er denne praktisk til mye – både til rifle og hagle. Så må du ha enten ei universal «alt-i-en» olje som både renser, smører og rustbeskytter, på engelsk gjerne kalt CLP (Clean Lubricate Protect). Originalen, og kanskje den beste, er Ballistol som har vært brukt av tyske forsvaret siden 1905. Eller du kan du kjøpe to spesialprodukter: Et rensemiddel, ofte kalt solvent, og ei rustbeskyttende olje. Videre trenger du pusselapper eller, enda bedre, pussepropper.

Pussepropper, vist på bildet nederst, er litt dyrere, men mye bedre enn lapper.

Har du treskjefte bør du også ha ei skjefteolje. En liten børste, eventuelt en gammel tannbørste, til mekanismen er også bra, eventuelt en egen kammerbørste. Dette grunnutstyret kan naturligvis suppleres med en del spesialprodukter, og det er mye å velge mellom, men dette er strengt tatt nok for et godt våpenvedlikehold. Rifle og hagle pusses i prinsippet på samme måte, slik jeg beskriver nedenfor:

Spenn fast børsa

Først bør du finne deg et egnet sted å gjøre jobben, og helst bør du ha et arbeidsbord med godt lys. God lufting er også en fordel. Å pusse ute med naturlig lys er utmerket. Kan du også spenne fast børsa i ei skrustikke eller arbeidsbenk, så vil det gjøre særlig løpspussen enklere. Nest best er ulike løsninger som holder våpenet. Har du mulighet så er det beste faktisk å pusse når løpet er nyskutt og varmt, før kruttslammet brenner seg fast.

En god fastspenning forenkler pussen og gjør at du har begge hender frie til pussearbeidet.
Skrustikke er også fine saker.

Løpspussen

Løpet pusses fra kammeret til munningen. Det beste er en stiv pussestokk i hel lengde. Aluminiumstenger med mange ledd er ikke særlig stive og har en tendens til å skru seg fra hverandre under puss. Fordelen er kanskje at de tar mindre plass under lagring og transport, men siden du har et våpenskap har du sikkert også plass til en pussestokk eller to i full lengde.

Puss først med en bronsebørste innsatt med en egnet renseolje, eventuelt kan du påføre renseolje med en pusselapp eller -propp. Puss fram og tilbake til børsten glir lett og minimum 3-5 drag. Bronsebørsten skader ikke løpet, så du kan trygt ta noen drag.

Deretter pusser du løpet tørt med pusselapper eller-propper, helst minst fem stykker, til disse er rene. Så setter du løpet inn med olje på en pusselapp. Da er børsa klar til ny dyst, eller til å settes bort i våpenskapet.

Bruker du pusselapper kan det være lurt å lage en liten oppsamler under munningen.

Mantelbelegg krever sterkere «lut»

Har du skutt mye, kanskje rundt 300-500 skudd avhengig av ammunisjon, må det sterkere saker til enn vanlig renseolje. Da er det gjerne også mantelbelegg i pipa, og du trenger et spesialrensemiddel, gjerne kalt «copper remover» eller lignende, gjerne i form av pasta eller skum. Disse skal gjerne virke noen minutter, og det er viktig at de brukes nøyaktig i henhold til bruksanvisningen. Dette er ofte sterke saker og sitter det for lenge i kan løpet ta skade. Deretter er det viktig at du pusser rent med olje igjen.

Det kan være en god idé å la en børsemaker inspisere pipa når den har fått noen skudd.
En gang i blant er det smart å la en børsemaker inspisere våpenet, og pipa med spesialutstyr.

Kammeret skal være tørt

Kammeret skal ikke oljes, men helst tørrpusses med en egen kammerbørste. Bruk gjerne også en egen kammerguide, som du pusser løpet gjennom. Denne beskytter da kammeret og mekanismen for oljesøl under løpspussen.

Med en kammerguide unngår du olje i kammeret og mekanisme ellers.

Sluttstykke og mekanisme

Sluttstykke og eventuell annen mekanisme demonteres og børstes og tørkes rent. Har du trykkluft med blåsepistol, så er denne utmerket til denne oppgaven. Særlig viktig er det å gjøre rein støtbunnen og innunder utdrageren. Her kan det komme inn messingspon fra hylsene, og gi funksjoneringsfeil.

En gang i blant, gjerne årlig, bør sluttstykket demonteres og pusses. Deretter oljes det lett, og det gjelder særlig glideflater. Sluttstykkets støtbunn skal derimot ikke oljes. Unngå helst også å olje avtrekkermekanismen. Dette gjelder særlig om du jakter steder med mye sand eller støv, eller i streng kulde.

Tørrpuss før bruk

Før du skal skyte neste gang bør du først tørrpusse ved å dra gjennom løpet med en tørr pusselapp, eller Boresnake, da olje i løpet kan gi skade i form av ei skuddbule.

Skjeftet

Kunststoffskjefter trenger normalt ikke vedlikehold, men litt olje – eventuelt våpenfett – på utsatte metalldeler og skruer, er å anbefale da det her gjerne samler seg fuktighet mellom skjeftet og løpet. Ha alltid som fast rutine å kontrollere og etterstramme skjefteskruer når du pusser. Dersom disse løsner vil du nemlig kunne få treffpunktforandring.

Dersom du demonterer skjeftet, så tørk reint anleggsflater og rekylopptak på låskasse og eventuelt bedding. Her skal det ikke være olje da det kan gi dårlig presisjon og treffpunktforandring.

Rekylopptaksflater- og klakker skal være tørrpusset.

Oljede treskjefter trenger i tillegg å oljes lett med skjefteolje, i hvert fall en gang i året. La skjeftet stå over natta med skjefteolje og tørk det deretter tørt. Unngå oljer med silikon da dette kan gjøre treverket grått over tid.

Lyddemper

Lyddemperen skaper spesielle utfordringer fordi det dannes aggressive kruttgasser som ikke luftes effektivt ut av løpet om demperen ikke tas av. Ta derfor alltid av demperen etter at du har løsnet skudd. Løpet bør også pusses lett etter at du har skutt, for eksempel ved å dra gjennom med en Boresnake-pussesnor før rifla settes inn i våpenskapet. Skru også av lyddemperen etter bruk og unngå å lagre rifla med lyddemperen påmontert. Lyddemperen kan med fordel få en liten dusj med olje i enden hvor den monteres på pipa. Dette bør være en tyntflytende type, WD40, Ballistol eller lignende. Ellers er det ikke nødvendig å demontere og pusse lyddemperen.

Feltpuss under jakt

Jakter du over flere dager og fuktige forhold bør du ha med litt feltpusseutstyr. Litt universalolje og pusselapper, eventuelt servietter innsatt med olje, og ei pussesnor. Boresnake, som er en «alt-i-en» pussesnor med bronsebørste, er veldig praktisk og min favoritt – både til rifle og hagle.

Boresnake pussesnor, litt universalolje og pusselapper er det du trenger for litt feltpuss. Ha gjerne en slik pussesnor hengende i våpenskapet og dra gjennom løpet etter du har løsnet skudd og setter fra deg rifla.

Et par tips…

Er geværet fuktig etter bruk så er det viktig at det ikke oppbevares i futteral eller koffert, hvor det ellers raskt blir rust. Tørk og puss våpenet så snart som mulig og sett det inn med et tynt oljelag. I våpenskapet kan du gjerne ha en liten plastboks med luftavfukter. Selv har jeg også en Boresnake i våpenskapet. Da er det veldig raskt å dra gjennom løpet med denne før du setter bort børsa. Sluttstykket bør stå i bakre stilling for best mulig lufting av løpet. Dessuten er dette god skikk så lenge våpenet ikke er klart til bruk.

En flyttbar pussebenk kan også være praktisk.