Du skal ikke ha drevet mye med åtejakt på villsvin før du oppdager at svina er veldig glad i tjære. Antagelig er også tjærelukta mer forlokkende, og egnet til å trekke inn gris, enn selve maten du fôrer med.

Tjæra nederst på treet er gnidd av og treet tørt, så her har det vært gris siden siste tjæring.

Utfordringen for mange er jevnlig å kunne vedlikeholde åtene med både foring og tjære, og det er mer krevende jo flere åter du har. Til foringen har de fleste naturligvis automatiske fôringsspredere, men inntil nylig har tjæringen måtte foregå manuelt med kost eller spray.

Her er det en gris som er tilfreds med MTMs tjære fra automaten, og den lukter like god som ei gammal sørlandssjekte etterpå.

Først tenkte jeg også at en slik automat ikke var særlig nødvendig. Jeg besøker mine åter ganske ofte, og det måtte være tilstrekkelig om man jevnlig smurte tjære for hånd. Etter å ha anskaffet en slik tjæreautomat har jeg endret mening. Dette gir mer villsvinbesøk og sparer meg for arbeid. Spesielt nyttig vil den være dersom du har lang reisevei til jaktområdet og dermed ikke får smurt opp så ofte med tjære som man bør.

Automaten festes på et egnet tre og har innebygget timer slik at det alltid vil være tjære på treet. Nederst kan lokket vippes ut og da kommer man enkelt til timeren.

En annen stor fordel med tjæreautomaten er at det nå er slutt på klinet som tidligere var med tjærespann og kost. Hvem har ikke fått sølt tjære både på klærne sine eller i bilen… Nå er det bare å ta med en dunke ut, fylle innholdet i automaten og skru på korken til den tomme tjæredunken uten noe søl.

Fornøyde kunder som bruker begge sider.

Dispenseren har en tank på 5 liter som fylles med MTM flytende bøketjære. Denne er laget for MTM av tyske AttraTec, som er spesialister på lokkemidler. Dette holder da i månedsvis, og antagelig mer enn et halvt år, avhengig av mengdeinnstillingen du velger. Ved å stille inn timeren på 5 sekunder, så kommer det ut ca. 1 dl tjære – og det er mer enn nok. MTM har også en mer tyntflytende variant for høst- og vinterbruk. Denne timeren kan også styres via Feedcon-appen, dersom du bruker dette.

Her er det kø.

Alt er bygget inn en aluzink-behandlet og pulverlakkert stålboks. Etter noen måneders bruk har MTMs tjæreautomat vist seg veldig praktisk, og tidsbesparende. Jeg har faktisk ingenting å utsette på den, og kan absolutt anbefale den.